expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 grudnia 2014

Polędwiczki w sezamie


Po świątecznej krzątaninie w kuchni przyszła pora na odpoczynek. A ponieważ jeść trzeba, a i przygotować też, to ja śpieszę z propozycją obiadu, który robi się sam. Mój udział faktycznie ograniczony był tu do minimum i to jest to co lubię. Takie danie cenię sobie szczególnie wtedy gdy ogarnia mnie lenistwo. Za oknem mróz i jedyne o czym teraz marzę to kubek ciepłej, aromatycznej herbaty, kocyk i dobra lektura. Szkoda mi więc czasu na stanie przy garnkach ;-)


Polędwiczka w sezamie

składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 główka czosnku
  • 120 g sezamu
  • 3 łyżki musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 8 kulek jałowca
  • gałązka tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


wykonanie:
Polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy patelni ze wszystkich stron. Następnie smarujemy ją musztarda i posypujemy sezamem. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wokół układamy ząbki czosnku i jałowiec. Posypujemy listkami tymianku.
Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200°C. Po wyciągnięciu w piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny.

Brak komentarzy: