expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina.


Zdecydowanie nie lubię poniedziałków. A gdy do tego za oknem jest taka pogoda jak dziś, to najchętniej nie wyszłabym spod kołdry. Niestety to nie wakacje i obowiązki wyzywają. Ostatnio mam ich więcej, dosłownie mnożą się jak grzyby po deszczu. Oszaleć można. Do tego dziś zdecydowanie żyję w stresie i nawet nie miałam ochoty na gotowanie. Z tej oto przyczyny obiad był bardzo szybki, ale smaczny. Zapraszam Was po przepis.



Komosa ryżowa z marchewka i daktylami
składniki:

  • 150 g komosy ryżowej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 suszonych daktyli
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia


wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w pół talarki, siekamy też czosnek. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane warzywa i podsmażamy przez około 5 minut.
Komosę ryżową spłukujemy zimną wodą i dodajemy do warzyw razem w winem. Wszystko dusimy do chwili aż wino odparuje. Dolewamy po trochu gorący bulion. Podałam w przepisie około 300 ml, ale możliwe że będzie go potrzebne więcej. Wszystko zależy od tego czy marchewka i komosa będą odpowiednio miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone daktyle. Dusimy potrawę jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.

Uwagi: Danie możemy podać samo lub jako dodatek do mięsa.

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

takie komosowe risotto, super!

Joanna pisze...

Udanego Nowego Roku!