expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 29 stycznia 2015

Krem z soczewicy


Zniknęłam na dłuższy czas. Natłok codziennych spraw i kilku problemów skutecznie odciągnął mnie od blogowania. Mam jednak nadzieje, że wszystkie nieprzyjemne zdarzenia i historie szpitalne mam już za sobą. Powracam zatem z przepisem na zimową zupę. Fajną w smaku, szybką i prostą.



Krem z soczewicy i mleka kokosowego
składniki:

  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli mielona lub w płatkach
  • bulion warzywny
  • 10 g masła klarowanego
  • 100 ml śmietany - opcjonalnie 
  • sól, pieprz


wykonanie:
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Pilnujemy by się nie zbrązowiały, maja się tylko zeszklić. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy ją bulionem (bulionu powinno być 2 razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą.
Zupę możemy zagęścić śmietaną.

2 komentarze:

Foodmania pisze...

propozycja po prostu pyszna!!

Slow jogging - sztuka uważnego biegania i jedzenia. pisze...

Fajne połączenie. Jestem zupoholiczka i chętnie wypróbuje Twoja zupke.