expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 12 lutego 2015

Zamiast pączków i faworków


Dziś wszędzie gdzie się nie spojrzy pączki, faworki, a u mnie?  U mnie sernik, tak na przekór wszystkim. Choć nie powiem, na pączka też się skusiłam, tyle że z cukierni.
Sernik szybki i prosty w wykonaniu. Do tego mocno serowy, wilgotny i zbity. Nie będę się rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie.



Sernik cytrynowy

składniki:

  • 750 g twarogu śmietankowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • 100 g Cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 cytryna
  • cukier puder do posypania


wykonanie:
Twaróg mieszamy za pomocą miksera z mąką, śmietaną, żółtkami, cukrem, startą skórką cytryny, wanilią i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy. 
Gotową masę serową wykładamy do tortownicy. 
Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200°C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut. 
Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki i chłodzimy go minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy: