expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 2 kwietnia 2015

Mazurek kokosowy


W tym roku zupełnie tego nie planowałam. postanowiłam, że z braku czasu nie piekę mazurka. Miałam zadowolić się takim ze sklepu, jednak niemal w ostatniej chwili się opamiętałam. Może to śmiesznie brzmi, ale nie przepadam za kupnymi wypiekami tego typu. Gdy tylko mogę piekę sama to co jest w moim zasięgu. Wiem wtedy co jest w środku, no i satysfakcja jest, a co!
Tradycyjnie mazurek, mam nadzieję, że znajdzie się w świątecznych koszyczkach moich znajomych.



Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą

składniki na spód:
  • 275 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • sok i skórka z połowy cytryny

masa:
  • konfitura malinowa (ekologiczna)
  • 200 g białej czekolady 
  • 4 łyżki śmietany kremówki

do dekoracji
  • żurawina suszona
  • marcepanowe jajka
wykonanie:
Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Czekoladę wraz ze śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje układamy zaraz po nałożeniu masy czekoladowej.
Ja użyłam suszonej żurawiny i jajeczek marcepanowych, które przekroiłam na cztery.

4 komentarze:

Kinga pisze...

Smacznie ;)

Ania pisze...

Też uważam, że co własne, to własne :) Smakowicie wygląda!

Martyna pisze...

Kocham kokos! :D

ella kropka com pisze...

kocham kokos jak poprzedniczka , a ten mazurek pachnie mi egzotyką, pozdrawiam