expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 13 lipca 2015

Roszponka. Ananas grillowany. Kasza.


Mój krótki wypad na południe Polski już za mną. Bardzo żałuje, bo okolice zachęcały by zostać tam na dłużej. 


Wszystko co dobre jednak szybko się kończy i tak wracam do rzeczywistości. Pogoda na dzień dobry nie okazała się jednak łaskawa i Poznań przywitał mnie deszczem. Zimo mi się w ogóle zrobiło i przez chwilę zastanawiałam się czy aby na pewno powinnam przygotować sobie sałatkę, zamiast np. rozgrzewającej zupy. Ostatecznie stanęło jednak na sałatce z grillowanym ananasem i kaszą gryczaną. Danie łatwe i szybkie, czyli dokładnie takie jakie w tej chwili potrzebowałam.





Sałatka z kaszą gryczaną i grillowanym ananasem
składniki
  • 2-3 garście roszponki
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 4 łyżki kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • 10 kulek mozzarelli mini
  • 2 łyżki prażonego słonecznika

dresing
  • 2 łyżki oliwy extra vergin
  • 2 łyżki malinowego balsamico
  • sól, pieprz do smaku 

wykonanie:
Kaszę gryczana gotujemy w osolonym wrzątku aż będzie miękka, jednak nie rozgotowana. Odcedzamy.
Ananasa obieramy, kroimy na pól. Następnie połowę ananasa kroimy wzdłuż na pól i jeszcze raz na pół. Odcinamy pozostałość środka. Każdy kawałek ananasa grillujemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Przygotowanego ananasa i kaszę łączymy z roszponką, mozzarellą i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Do sałatki przygotowujemy dresing łącząc jego składniki ze sobą i polewając sałatkę.

4 komentarze:

Kinga pisze...

Wygląda apetycznie ;-)

Foodmania pisze...

genialna sałatka, lekka i pełna smaku!

Emma pisze...

mmmmmmmmmmmm!!!!!

karolka pisze...

dziękuję za komentarze :-)
a sałatkę polecam na letni obiad w pracy

pozdrawiam