expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Deser na pożegnanie wakacji


Stało nie nieuniknione. Oto ostatni dzień wakacji. Jak Wam mija? Mój od samego rana bardzo pracowicie, choć panujący upał raczej zachęca do odpoczynku nad woda. wodę niestety mam tylko w wannie, a i tak na leniuchowanie nie mam czasu. Udało mi się za to wykraść małą chwile by przygotować coś słodkiego. Takie małe co nie co na koniec wakacji. I choć deser na ciepło to z dodatkiem lodów smakuje wyśmienicie. Co ja się będę dużo rozpisywać, sami spróbujcie bo pracy przy num tyle co nic.


Nektarynka pod kruszonką z amaretti
składniki:
  • 4 nektarynki
  • 50 g białej czekolady - pokruszonej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych
  • 15 g brązowego cukru - opcjonalnie
  • 2 łyżki Amaretto
  • 1 żółtko
  • starta skórka z cytryny

wykonanie:
Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry)
Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki. 
Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy lekko wystudzone z lodami lub kremem angielskim.

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

rewelacyjny pomysł na deser!

karolka pisze...

dziękuję :-)