Upieczenie tradycyjnego sernika z twarogu we Francji graniczy niemal z cudem. W kraju serow nie znajdziecie twarogu w sklepie. Mozna spotkac sery twarogopodobne, ale przed pieczeniem nalezy odciskac je z wody albo bawic sie w inne zabiegi.
Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)
Sernik na kruchym spodzie
skladniki na ciasto
wszystko razem wyrobic tak jak kruszanke
skladniki na mase serowa
mieszamy razem serki, cukier i budyn, dodajemy rozpuszczona margaryne i na koncu ubite bialka, czesc ciasta wykladamy na tortownice, ja robie w proporcjach 2/3 na spod, 1/3 na gore albo nawet duzo mniej, na czesc ciasta wylewamy mase serowa, a nastepnie przykrywamy to reszta ciasta
pieczemy okolo 40 minut w temp 180°
Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)
Sernik na kruchym spodzie
skladniki na ciasto
- 2.5 szklanki maki
- 3/4 kostki margaryny - stopic
- 3/4 szklanki cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki kakao
- 2 zoltka
wszystko razem wyrobic tak jak kruszanke
skladniki na mase serowa
- 3 serki homo po 200g
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny - stopic
- 1 budyn smietankowy
- 2 bialka ubite na sztywno
mieszamy razem serki, cukier i budyn, dodajemy rozpuszczona margaryne i na koncu ubite bialka, czesc ciasta wykladamy na tortownice, ja robie w proporcjach 2/3 na spod, 1/3 na gore albo nawet duzo mniej, na czesc ciasta wylewamy mase serowa, a nastepnie przykrywamy to reszta ciasta
pieczemy okolo 40 minut w temp 180°
23 komentarze:
Jeśli mogę zapytać, jak się nazywa serek homogenizowany we Francji? Jaki jest najlepszy? Pozdrawiam
Masp serek homogenizowany to fromege blanc. Nie mam jakis szczegolnych upodoban gdy o ten ser chodzi i kupowalam zawsze taki zwykly pod szyldem marketu.
pozdrawiam
Witam, te serki to mają być naturalne czy mogą być waniliowe? Pozdrawiam
Normalnie maja byc naturalne, ale nic nie stoi na przeszkoadzie zeby byly waniliowe. Tylko wtedy radze dodac budyn waniliowy zamiast smietankowego.
Pozdrawiam :)
Witaj : ) mam ochotę zrobić sernik z Twojego przepisu, mozesz mi tylko powiedzieć ile gram miały Twoje serki? Pozdrawiam serdecznie
Mysiu serki maja po 200g.
Pozdrawiam :)
Dziękuję bardzo : ) i zapraszam do mnie, bo dzisiaj na pewno upieke sernik z Twojego przepisu. pieczarkamysia.blox.pl
Mysia bardzo dziekuje za zaproszenie :)
Czy budyń ma być przygotowany (czyli gotowy jak do jedzenia według przepisu na opakowaniu) czy ma być w proszku ?
Budyn ma byc sypiki, prosto z opakowania nalezy go polaczyc z reszta skladnikow.
pozdrawiam
Sernik obłędny, bardzo polecam :)
Karolka jaka dodajesz margaryne do tego sernika?
Dodaje Palme.
aaa... myslalam ze masz jakas sprawdzona margaryne we Francji
Teraz juz mieszkam w Polsce wiec automatycznie zmienilam produkty. Nie pamietam dokladnie jaka margaryne uzywalam weFrancji, bo troche czasu juz mienelo. Na poczatku kupowalam taka z Lidla, ale potem to juz nie pamietam.
pozdrawiam
Witam! Jaka wielkość tortownicy?
Witam,
tortownica 26 cm
Czy ciasto po wyrobieniu włożyć do lodówki czy odrazy na forme
Ciasto wykładamy od razu na blaszkę. smacznego!
Hejka ide go zrobić bo wygląda przepysznie😉
Życzę smacznego!
Czy ciasto należy rozwałkować aby wyłożyć na blachę?
Ciasta nie wałkujemy przed wyłożeniem na blachę.
Prześlij komentarz