expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 3 listopada 2007

BIALA DAMA




przepis na tradycyjna blache
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzka wody
  • szczypta soli

Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka razem z cukrem i odrobina soli ubijamy mikserem na sztywna piane. Zoltka trzeba rozbeltac z lyzka wody i dodac do ubitych bialek. Na koniec wsypac make z proszkiem i wymieszac lyzka.
Ciasto przelac na blache wysmarowana tluszczem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 10 do 15 minut.
Po wystygnieciu sciagamy z biszkoptu ta przyrumieniona warstwe, by masa serowo-smietanowa sie nie oddzielala.

Masa:
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 3 kremowki po 200g
  • 3 serki homogenizowane po 200g
  • 3 lyzki zelatyny
  • 0,75 szklanki wody
  • puszka brzoskwin
  • galaretka brzoskwiniowa

Brzoskwinie kroimy w kostke, mozemy zostawic czesc brzoskwin na dekoracje, na gore ciasta. Wtedy kroimy je w plasterki.
Kremowke ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Nastepnie dodajemy do tego serki, mieszamy. Dadajemy do tego pokrojone w kostke owoce.
Zelatyne rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (0,75 szklanki) i jak przestygnie wlewamy ja do masy. Calosc wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodowki. Jak masa zesztywnieje ukladamy pozostawione na dekoracje owoce i zalewamy galaretka przygotowana wedlug przepisu z opakowania.
Po zastygnieciu galaretki mozna sie zajadac. Uprzedzam ciasto bardzo szybko zniaka ;)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam,
Przepis na biała damę jest bardzo ciekawy i przy najbliższej okazji planuje przygotować to ciasto.
Mam tylko jedno pytanie - jakiej średnicy powinna być tortownica?
Pozdrawiam,
Magda:)

karolka pisze...

Ja tu podalam przeis na tradycyjna blache prostokatna.
Ja sama pieklam na tortownicy o srednicy 24 cm. Wtedy zmniejszylam skladniki na biszkopt o polowe. A na mase uzylam po 2 kremowki i 2 serki. Proporcjonalnie zmniejszylam tez ilosc cukru, wody i zelatyny.
Mam nadzieje, ze ciasto sie uda i bedzie smakowac.

Pozdrawiam