expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 lutego 2008

STROGONOFF Z KURCZAKA I KUSKUS

Potrzeba matka wynalazku czego dowodem jest to danie. Gdy w lodowce tylko kurczak to trzeba sie wysilic choc troche by podac go inaczej niz zwykle. Poza tym trzeba tak kombinowac by pasowal do ryzu lub kuskus. A wlasnie na kuskus mamy dzis ochote.



potrzebujemy:
  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogorki konserwowe
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 maly przecier pomidorowy
  • 2 lyzki smietany
  • 1 lyzka maki
  • 2 szk wody
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzeczka majeranku
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki
  • szczypta chili, sol, pieprz

Cebule kroimy w kostke, pieczarki i ogorki w plasterki, a papryke i kurczaka w paski.

Rozgrzac maslo, wrzucic cebule, dodac papryke i pieczarki. Jak sie zrumienia dodac mieso obtoczone w mace. Miesko mozna uprzednio posolic. Dodac przecier i ogorki.
Wymieszac.

Stopniowo dodawac wode, zagotowac, dodac smietane i przyprawy. By uzyskac wiecej sosu nalezy wlac wiecej wody.

Potrawa jest bardzo dobra z ryzem lub z kuskus.
Osobiscie goraco polecam to drugie rozwiazanie, a mianowicie kuskus. Jest to bardzo drobna kasza, ktora latwo przygotowac. Jesli ma byc na sypko zalewamy ja wrzatkiem z odrobina soli i masla. Przykrywamy by napeczniala.
Kuskus mozna tez gotowac we wrzatku przez 1 minute, wtedy jest bardziej kleisty.


Smacznego!

Brak komentarzy: