expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 20 marca 2008

MAZURKI, MAZURKI...

Swieta za pasem i nie jedna z nas juz mysli o wielkanocnym menu. W temacie swiatecznych wypiekow ja juz poczynikam pewne kroki. Poniewaz ruszam w droge postanowilam zrobic mazurki kilka dni wczesniej, a potem zamykam moja kuchnie na klodke i znikam.

Przepis znalazlam gdzies w sieci, ale jestem z niego zadowolona, bo mazurki wyszly super i do tego sa bardzo smaczne.
Mozna zrobic jeden duzy mazurek, ale ja postanowilam zrobic kilka malych tylko po to by moc obdarowac nimi rodzine. To co zostalo zabieram ze soba :)
Aha z przepisu wyszlo mi 10 mazurkow wielkosci filizanki.






Skladniki:

  • 15 dkg masla
  • 30 dkg maki
  • 8 dkg cukru pudru
  • 2 zoltka ugotowane na twardo
  • 1 zoltko surowe
  • 2,5 lyzki goracej wody
  • olejek waniliowy

Wykonanie:

Maslo ucieramy razem z zoltkami, a nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Ciasto zawijamy w folie spozywcza i odstawiamy do lodowki na 2 godz.

Po tym czasie ciasto nalezy rozwalkowac na grubosc 0,5 cm. Mozna zrobic jeden duzy mazurek lub powycinac kilka malych. Kazdy mazurek jednak nalezy oblozyc takim waleczkiem z ciasta, w ten sposob zrobimy taka ramke wokol mazurka, dzieki temu dekorowanie ich bedzie latwiejsze, bo lukry i polewy nam sie nie rozleja. Walczeki mozna porobic ze skrawkow ciasta.
Po przyklejeniu ramek kazdego mazurka smarujemy bialkiem, a przed pieczeniem nakluwamy je widelcem. Pieczemy na zloty kolor okolo 10-15 minut w zaleznosci od piekarnika.

Po upieczeniu, gdy mazurki wystygna smarujemy je marmolada, a najlepiej powidlami sliwkowymi. Na powidla kladziemy nastepna warstwe z polewy czekoladowej.

Polewa czekoladowa:

8 lyzek cukru pudru
2 lyzki smietany
2 lyzki kakao

Wszystko razem rozpuscic i posmarowac tym mazurki.

Zamiast poleczy czekoladowej mozna zrobic lukier.

Na koniec pozostaje szalenstwo dekoracji. W tym celu wykorzystujemy platki migdalowe, orzechy, suszone owoce i co tylko przyjdzie nam do glowy.

Smacznego!

3 komentarze:

Malwina pisze...

2 lyzki jakiej smietany? suor cream, double czy moze extra thick ????

karolka pisze...

Malwina przepraszam, ze dopiero odpisuje, ale przez dluzszy czas mnie nie bylo i nie zagladalam na bloga.
Ja dalam creme fluide entiere, bo akurat taka mialam.
pozdrawiam

Malwina pisze...

dziekuje... po nazwie mi wychodzi, ze to francuska smietanka ... slodka i plynna