Sezon na rabarbar rozpoczal sie w sklepach juz jakis czas temu, jednak gdy ja szukalam go w sobotni poranek to przyznam szczerze tracilam nadzieje, na zaplanowane wczesniej ciasto. Nagle wyparowal i nigdzie rabarbaru nie bylo. W koncu kupilam go w jakoms zapomniamym sklepie warzywnym.
Przepis na to ciasto pochodzi z zapomnianego zeszytu z przepisami mojej Mamy. Ja postanowilam go troszke odkurzyc. Moja rodzina byla zadowolona.
Ciasto jest z rodzaju babkowatych, z rabarbarem i kruszanka smakuje znakomicie.
skladniki na ciasto:
Rabarbar:
Kruszanka:
Wykonanie:
Wszystkie skladniki ciasta ucieramy na gladka mase i wykladamy na blache wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.
Rabarbar kroimy na plasterki i razem z cukrem podsmazamy go na patelni na duzym ogniu. Robimy to w celu odparowania soku, ktorego rabarbar ma bardzo duzo. Dzieki temu zabiegowi nasze ciasto nie stanie sie zakalcem.
Po paru minutach smazenia wykladamy rabarbar na sito i odcedzamy z soku. Gdy przestygnie wykladamy na ciasto.
Na koniec dajemy kruszanke. Mieszamy make z cukrami. Maslo roztapiamy w rondelu i zalewamy nim suche skladniki. Mieszamy. Tak przygotowana kruszanka posypujemy rabarbar.
Ciasto pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 180°.
Smacznego!
Przepis na to ciasto pochodzi z zapomnianego zeszytu z przepisami mojej Mamy. Ja postanowilam go troszke odkurzyc. Moja rodzina byla zadowolona.
Ciasto jest z rodzaju babkowatych, z rabarbarem i kruszanka smakuje znakomicie.
skladniki na ciasto:
- 3/4 kostki margaryny
- 7 lyzek cukru
- 3 cale jajka
- 12 lyzek maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kwasnej smietany
Rabarbar:
- 1 kg rabarbaru
- 5 lyzek cukru
Kruszanka:
- 185 g maki
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masla
Wykonanie:
Wszystkie skladniki ciasta ucieramy na gladka mase i wykladamy na blache wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.
Rabarbar kroimy na plasterki i razem z cukrem podsmazamy go na patelni na duzym ogniu. Robimy to w celu odparowania soku, ktorego rabarbar ma bardzo duzo. Dzieki temu zabiegowi nasze ciasto nie stanie sie zakalcem.
Po paru minutach smazenia wykladamy rabarbar na sito i odcedzamy z soku. Gdy przestygnie wykladamy na ciasto.
Na koniec dajemy kruszanke. Mieszamy make z cukrami. Maslo roztapiamy w rondelu i zalewamy nim suche skladniki. Mieszamy. Tak przygotowana kruszanka posypujemy rabarbar.
Ciasto pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 180°.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz