expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 18 maja 2008

CIASTO Z RABARBAREM

Sezon na rabarbar rozpoczal sie w sklepach juz jakis czas temu, jednak gdy ja szukalam go w sobotni poranek to przyznam szczerze tracilam nadzieje, na zaplanowane wczesniej ciasto. Nagle wyparowal i nigdzie rabarbaru nie bylo. W koncu kupilam go w jakoms zapomniamym sklepie warzywnym.

Przepis na to ciasto pochodzi z zapomnianego zeszytu z przepisami mojej Mamy. Ja postanowilam go troszke odkurzyc. Moja rodzina byla zadowolona.
Ciasto jest z rodzaju babkowatych, z rabarbarem i kruszanka smakuje znakomicie.



skladniki na ciasto:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 7 lyzek cukru
  • 3 cale jajka
  • 12 lyzek maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kwasnej smietany



Rabarbar:
  • 1 kg rabarbaru
  • 5 lyzek cukru

Kruszanka:
  • 185 g maki
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masla



Wykonanie:

Wszystkie skladniki ciasta ucieramy na gladka mase i wykladamy na blache wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.

Rabarbar kroimy na plasterki i razem z cukrem podsmazamy go na patelni na duzym ogniu. Robimy to w celu odparowania soku, ktorego rabarbar ma bardzo duzo. Dzieki temu zabiegowi nasze ciasto nie stanie sie zakalcem.
Po paru minutach smazenia wykladamy rabarbar na sito i odcedzamy z soku. Gdy przestygnie wykladamy na ciasto.

Na koniec dajemy kruszanke. Mieszamy make z cukrami. Maslo roztapiamy w rondelu i zalewamy nim suche skladniki. Mieszamy. Tak przygotowana kruszanka posypujemy rabarbar.

Ciasto pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 180°.

Smacznego!

Brak komentarzy: