expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 15 maja 2008

PAPRYKARZ Z KURCZAKA

To danie zrobilam po to by pozbyc sie z lodowki papryki. Poza tym, ze wysprzatam lodowke to sie tez nie napracuje za bardzo, czyli obiad jaki lubie.



skladniki:
  • okolo kilo kurczaka, ja uzylam obranych ze skory i kosci udek
  • 2 cebule
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 lyzka przecieru pomidorowego
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 lyzka maki
  • sol, pieprz
  • oliwa do smazenia



wykonanie:

Kurczaka po umyciu posolic i natrzec papryka i odstawic do lodowki na okolo pol godziny. Jesli jest to caly kurczak niestety trzeba usunac z niego wieksze kosci i podzielic na kawalki.

Posiekana cebule podsmazyc na oliwie, dodac kurczaka i zrumienic. Calosc zalac bulionem, dodac przecier pomidorowy i tak dusic pod przyktyciem na malym ogniu okolo 20 minut. W przypadku calego kurczaka czas duszenia to okolo 45 minut. Plyn, ktory odparuje uzupelnic przegotowana woda.

Dodac pokrojona w paski papryke i dusic jeszcze 10 minut. Sos zagescic maka, przyprawic i zagotowac.
Podawac z ryzem.

Smacznego!

Brak komentarzy: