expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 19 maja 2008

KURCZAK Z PESTO

Polaczenie piersi kurczaka z zielonym pesto uwazam za genialne. Smak jest bardzo fajny. Do tego dochodzi jeszcze roztopiona mocarella, ktora sprawia, ze danie nie jest takie nudne.
Dodatkiem moga byc mlode ziemniaczki podsmazane w mundurkach i salatka z pomidorow.



Skladniki:
  • zielone pesto ( czerwone tez moze byc)
  • piersi kurczaka
  • mocarella
  • sol



Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy, a nastepnie nacieramy pesto z odu stron. Tak przygotowane mieso wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego. Pieczemy przez okolo 40 minut w 180°C.

Nastepnie kroimy mocarelle na plastry i ukladamy na mieso. Na jedna piers wychodza 2 plastry sera. Calosc znow zapiekamy w piekarniu az sie ser nie rozpusci.



Jesli chcemy podac mieso z mlodymi ziemniaczkami z patelni to najlepiej wyszorowac male ziemniaczki w lupinie. Podgotowac chwile w osolonej wodzie. Nastepnie poprzecinac na pol i podsmazyc na masle z dodatkiem rozgniecionego zabka czosnku i tymianku.

Smacznego!

Brak komentarzy: