Za oknem zamiast pieknej wiosny mamy kolejny pochmurny dzien. Zupelnie nic sie nie chce i humor tez nieciekawy. W takich chwilach niezawodna jest czekolada, ale ja akurat na czekolade nie mam ochoty.
Przypomnial mi sie za to pyszny krem do karpatki i natchnelo mnie by zrobic wlasnie to ciasto. Karpatka zostala juz prawie zapomniana w mojej kuchni wiec deszczowy dzien stal sie dobra okazja by ten przepis odkurzyc.
skladniki na cisto:
skladniki na krem:
wykonanie
ciasto:
Wode z margaryna zagotowac, dosypac makie i ciagle mieszajac gotowac tak dlugo az zgestnieje. Odstawic do wystygniecia. Nastepnie dodac po 1 jajku ciagle mieszajac, na koncu dodac proszek do pieczenia.
Ciasto podzielic na dwie rowne czesci, wylozyc na dobrze nasmarowana tluszczem blache i piec okolo 30 minut w temperaturze 180°C.
Tak samo postapic z druga czescia ciasta.
Uwaga: ciasta nie pieczemy na pergaminie.
krem:
Polowe mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotowac. W drugiej czesci mleka rozrobic obie maki i wlac do wrzacego mleka ciagle mieszajac. W ten sposob powstanie budyn. Odstawic do wystygniecia.
Margaryne utrzec z zoltkiem. Dodawac stopniowo ugotowana wczesniej mase i ucierac do gladkosci.
Krem wylozyc na ciasto, przykryc drugim ciastem. Gorne ciasto najlepiej delikatnie docisnac. Odstawic do lodowki by krem byl dobrze sciagniety.
Smacznego!
Przypomnial mi sie za to pyszny krem do karpatki i natchnelo mnie by zrobic wlasnie to ciasto. Karpatka zostala juz prawie zapomniana w mojej kuchni wiec deszczowy dzien stal sie dobra okazja by ten przepis odkurzyc.
skladniki na cisto:
- 5 jaj
- 1 szklanka maki
- 1 szklanka wody
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 lyzki proszku do pieczenia
skladniki na krem:
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 lyzki maki pszennej
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- cukier waniliowy
- 1 zoltko
wykonanie
ciasto:
Wode z margaryna zagotowac, dosypac makie i ciagle mieszajac gotowac tak dlugo az zgestnieje. Odstawic do wystygniecia. Nastepnie dodac po 1 jajku ciagle mieszajac, na koncu dodac proszek do pieczenia.
Ciasto podzielic na dwie rowne czesci, wylozyc na dobrze nasmarowana tluszczem blache i piec okolo 30 minut w temperaturze 180°C.
Tak samo postapic z druga czescia ciasta.
Uwaga: ciasta nie pieczemy na pergaminie.
krem:
Polowe mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotowac. W drugiej czesci mleka rozrobic obie maki i wlac do wrzacego mleka ciagle mieszajac. W ten sposob powstanie budyn. Odstawic do wystygniecia.
Margaryne utrzec z zoltkiem. Dodawac stopniowo ugotowana wczesniej mase i ucierac do gladkosci.
Krem wylozyc na ciasto, przykryc drugim ciastem. Gorne ciasto najlepiej delikatnie docisnac. Odstawic do lodowki by krem byl dobrze sciagniety.
Smacznego!
4 komentarze:
Witam jestem zachwycona Twoim blogiem ,świetne przepisy , śliczne zdjęcia.Możesz zdradzić dlaczego karpatki nie piecze się na pergaminie ?
Przepraszam, ze odpisuje dopiero dzis.
Ciasto na karpatke moze sie zbyt mocno przykleic do pergaminu, ciezko sie go sciaga przez co ciasto moze sie porwac.
pozdrawiam
Witam. Na jaki rozmiar blachy podany jest ten przepis? :)
Witam.
Uzylam blaszki 24x36cm
Pozdrawiam :-)
Prześlij komentarz