expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 22 maja 2008

SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI

Przepis na to absolutnie genialne ciasto pochodzi ze strony Nigelli
http://www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=1378
i bardzo sie ciesze, ze znalazlam jego tlumaczenie w sieci.

Odkad jakis czas temu zrobilam ten niesamowity sernik, stal sie natychmiast naszym ulubionym ciastem. Polaczenie sera z czekolada i malinami jest strzalem w dziesiatke. Najlepsza jednak jest ta kremowa konsystencja, ktora wrecz rozplywa sie w ustach.
Zachecam do wyprobowania tego przepisu.






skladniki:

ciasto czekoladowe
  • 200 g masla
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 110 g maki
  • 250 g cukru pudru
  • 3 cale jajka

masa serowa
  • 2 jakja
  • 150 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 400 g twarogu
  • 120 g malin



wykonanie:
Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i ostudzic. W tym czasie maslo i cukier puder zmiksowac na gladka mase, dadawac po 1 jajku, miksujac caly czas. Dodac roztopiona czekolade, miksowac. Na koncu dodac make i dokladnie wymieszac.
2/3 ciasta wylozyc na blache wysmarowana tluszczem i wylozona papierem. Blacha o wymiarach 20x30 cm lub tortownica.

Przygotowac mase serowa dokladnie ucierajac wszystkie skladniki tak by masa miala gladka konsystencje.
Mase wylac na ciasto czekoladowe, a nastepnie wylozyc reszte ciasta czekoladowego. Na samym koncu ukladamy maliny. W przypadku malin mrozonych pamietajmy by ich wczesniej nie rozmrazac.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C przez 45 mniut. Ja pieklam swoje okolo 1 godziny. Ciasto w srodku powinno byc lepkie.



Smacznego!

Brak komentarzy: