Do Zimowego Fesliwalu Zupy przystapilam przyslowiowym rzutem na tasme. Pomyslalam, ze skoro za oknem rozgoscila sie na dobre zima, to rozgrzewajaca zupa jest jak najbardziej na miejscu.W moim domu zupy goszcza bardzo rzadko i ten festiwal jest swietna okazja by to zmienic.
Wlasciwie wszyscy bardzo lubimy zupy, a juz moja Coreczka jest ich prawdziwa fanka. Dla Niej najwazniejsza w zupie jest woda hihihihi. Ona ma dwa sposoby jedzenia zup, pierwszy to wylawianie najpierw wszystkich dodatkow plywajacych w talerzu, a potem siup przechylanie talerza i wypijanie z niego calego plynu. Innym razem to zaczyna od plynnej czesci zupy, spycha lyzka cala tresciwa zawartosc na bok i lyzka spija cala wode. Zawsze potem oznajmia nam, ze juz sie najadla ;) ach te dwulatki...
Tym razem w talerzu plywaly tylko grzanki i odrobina zielonego groszku. Jedno i drugie bardzo lubi wiec zostala zastosowana pierwsza metoda zjadania zupy.

skladniki:
wykonanie:
Seler, cebule i por kroimy i podsmazamy przez chwile na 1 lyzce masla. Doprawiamy sola.
Warzywa przekladamy do rondelka, zalewamy bulionem, dodajemy zielony groszek i gotujemy okolo 20-25 minut.
Po tym czasie mozemy odlowic troche groszku by potem pywal sobie w zupie, a reszte miksujemy blenderem.
Dolewamy smietane i 1 lyzke masla, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sola do smaku.
W tym momencie zupa jest juz gotowa.
Mozemy ja podac z grzankami. Ewentualnie mozna posiekac pare listkow miety i dodac do zupy. Mieta bardzo wzbogaci jej slodkawej smak.
Smacznego!


Wlasciwie wszyscy bardzo lubimy zupy, a juz moja Coreczka jest ich prawdziwa fanka. Dla Niej najwazniejsza w zupie jest woda hihihihi. Ona ma dwa sposoby jedzenia zup, pierwszy to wylawianie najpierw wszystkich dodatkow plywajacych w talerzu, a potem siup przechylanie talerza i wypijanie z niego calego plynu. Innym razem to zaczyna od plynnej czesci zupy, spycha lyzka cala tresciwa zawartosc na bok i lyzka spija cala wode. Zawsze potem oznajmia nam, ze juz sie najadla ;) ach te dwulatki...
Tym razem w talerzu plywaly tylko grzanki i odrobina zielonego groszku. Jedno i drugie bardzo lubi wiec zostala zastosowana pierwsza metoda zjadania zupy.

skladniki:
- 600ml bulionu
- mala cebulka
- maly kawalek selera
- maly kawalek pora
- 300g zielonego groszku (moze byc mrozony)
- sol
- 2 lyzki masla
- smietana
- ewentualnie listki miety
wykonanie:
Seler, cebule i por kroimy i podsmazamy przez chwile na 1 lyzce masla. Doprawiamy sola.
Warzywa przekladamy do rondelka, zalewamy bulionem, dodajemy zielony groszek i gotujemy okolo 20-25 minut.
Po tym czasie mozemy odlowic troche groszku by potem pywal sobie w zupie, a reszte miksujemy blenderem.
Dolewamy smietane i 1 lyzke masla, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sola do smaku.
W tym momencie zupa jest juz gotowa.
Mozemy ja podac z grzankami. Ewentualnie mozna posiekac pare listkow miety i dodac do zupy. Mieta bardzo wzbogaci jej slodkawej smak.
Smacznego!



11 komentarzy:
jaka piękna
Hm ,zjadłabym
Zupka wygląda pysznie! :) A jaka zielona , mniamku! :))
Może i ja wreszcie skuszę się na zielony krem... i wyciągnę groszek z czeluści zamrażalnika... póki co uratowałam kalafior od zimna :) jak skończę kalafiorową, to może...
:) też planuję zrobić krem z zielonego groszku :)
Jak ja kocham zielony groszek. Tez go z reszta dzis do zupki wrzucilam ale kremu z groszku jeszcze nie probowalam. Dzieki za przepis. Brzmi bosko!!!
Ciesze sie bardzo, ze moja zupa tak Wam sie podoba :)
Eliza, Agata, Aga-aa do dziela! Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego smaczna.
Agata teraz ja szykuje sie na zupe z kalafiora :)
Zupa wygląda świetnie (bardzo fotogenicznie)i sądząc z opisu równie dobrze smakuje.
A sposób opróżniania talerza świadczy o tym, że córcia to też fanka zup.
Piekna!!! Bardzo optymistyczna :)
Pela zupka smakowala corci, bo dnia nastepnego znow jej szukala.
I bardzo dziekuje Wam za pochwaly :)
Właśnie zjadłam pyszną zupkę, dziękuje za podzielenie się przepisem :-) Polecam!
Pozdrawiam-Abulinka
Abulinko bardzo sie ciesze, ze zupka okazala sie smaczna. Polecam moje inne przepisy na zupy.
pozdrawiam :)
Prześlij komentarz