expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 6 kwietnia 2009

Wielkanocne jajka



Czym bylyby Swieta Weilkanocne bez jajek? Wszak to jajko jest symbolem nowego zycia i to wlasnie jajko kroluje w tych dniach na naszych stolach.
Takie male, delikatne i kruche, a pozwala nam wyczarowac wiele pysznych potraw, prostych i wykwintnych zarazem, slodkich i wytrawnych. Samo w sobie jest niezwykle i mozemy je podac na wiele sposobow. Jest niczym kobieta, tak samo zmienne i zachwycajace. I tak jak kobieta przybiera rozne stroje, tak samo jajko doskonale daje sie przytstroic w rozne dodatki i farsze.
Rok temu proonowalam do jajek farsz z tunczyka. Tym razem pod wplywem chwili oraz tego co znalazlam w lodowce, wyczarowalam nadzienie bardzo wiosenne i swieze. Polaczenie serka ze szczypiorkiem i zielonym ogorkiem sprawdzilo sie doskonale. Takie banalne, a jednak bardzo smaczne, delikatne.
Moj drugi farsz to wlasciwie nic innego jak sos tatarski. Pomyslalam sobie, ze zamiast podawac go w osobnym naczyniu, napelnie nim jajka.
Sadzac po tym jak szybko jajka zniknely ze stolu moge sie domyslac, ze byly smaczne.





Jajka z farszem wiosennym

skladniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • kilka lyzeczek serka kanapkowego np Almette
  • szczypiorek
  • ogorek zielony
  • sol, pieprz

wykonanie:
Ugotowane jajka kroimy na pol, wyciagamy z nich zoltka, ktore siekamy lub rozgniatamy widelcem.
Ogorka zielonego kroimy w kosteczke, dodajemy posiekany szczypiorek i serek. Wszystko mieszamy z zoltkami, doprawiamy sola i pieprzem.
Gotowa pasta napelniamy bialka i dekorujemy plastrami ogorka.



Jajka ze sosem tatarskim

skladniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • kilka pieczarek marynowanych
  • ogorek konserwowy
  • majonez
  • koperek
  • sol, pieprz

wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltka, ktore siekamy lub rozdrabniamy widelcem.
Pieczarki i ogorka konserwowego kroimy w kosteczke. Dodajemy zoltka, majonez i przyprawy, wszystko mieszamy.
Farszem napelniamy bialka jajek. Dekorujemy np pieczarkami konserwowymi.

Smacznego!

Przepis na jajka faszerowane jest moja propozycja w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna"


7 komentarzy:

Tilianara pisze...

Śliczne i apetyczne te jajeczka :) Podjadłabym takiego :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Jajka:) juz Wielkanoc u ciebie:)

Majana pisze...

Pyszniutkie jajeczka! Sliczny talerz!:))

Ewusiek pisze...

bardzo apetycznie wyglądają :-)

karolka pisze...

dziekuje za mile komentarze :)

Asiaasia pisze...

Zrobiłam jajka z farszem wiosennym na śniadanie wielkanocne i baardzo wszystkim smakowały :)

karolka pisze...

Asiaasia cieszy mnie fakt, ze farsz Was nie rozczarowal. Nie chcialabym miec na sumieniu swiatecznego sniadania ;)
pozdrawiam