expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 28 września 2011

Na slodkie popoludnie


Przyznam, ze do ostatniej chwili nie bylam pewna czy tegoroczny Dzien Jablka bedzie z moim udzialem. Tak sie jakos sprawy potoczyly, ze nie bardzo mialam czas na pichcenie jablkowych specjalow. Choc przyznam, ze pomyslow pare sie nazbieralo i mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci bede miala okazje je wszystkie przetestowac, a potem podzielic sie z Wami.
Wybor ciasta na dziesiejsza okazje byl dosc szybki, pod wplywem chwili i fotki jaka widniala obok przepisu. Sam przepis pochodzi z gazetki "Pyszne ciasta domowe" N°3/2011
Nigdy nie kupuje takich gazetek, ale tym razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden przepis.
To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie jak dla mnie. Jednak do popoludniowej herbatki w promieniach jesiennego slonka wypiek jest bardzo smaczny i nadaje sie idealnie.



Odwrocony jablecznik

skladniki:
  • 4 jablka
  • 125g cukru
  • 175g cukru brazowego
  • 150g masla
  • 3 lyzki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 300g maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 5 lyzek wodki jablkowej
  • 100g smietany

wykonanie:
Jasny cukier skarmelizowac na suchej patelni. Zdjac patelnie z ognia dodac 1 lyzke maska i dy sie roztopi karmel przelac na wysmarowana maslem foremke do tart.
Jablka obrac, przekroic w osemki, wyciac gniazda nasienne i przekroic jeszcze na pol. Poukladan na karmelu.
Z reszty masla, cukru brazowego i soli utrzec pulchna mase. Dodac po jednym jajku i ciagle ucierac. Na koncu dodajemy przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia na przemian ze smietana i wodke jablkowa.
Gotowa mase wylewamy na jablka.
Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu lekko wystudzic, a nastepnie przelozyc na platerke odwracajac ciasto do gory dnem.
Smacznego!




11 komentarzy:

margot pisze...

o jakie smakowite ciasto

Gosia pisze...

Wygląda świetnie. Jabłka królują, ale to dobrze, bo jest nieoceniony owoc! Można z nich czarować różności, np. takie, jak u Ciebie:-)
Czekam na "raport" z reszty gazetkowych przepisów;-)

Majana pisze...

Ależ pysznie wygląda ten jabłecznik Karolko. Takiego odwróconego jeszcze nie robiłam.
Podoba mi się:)

kuchennefascynacje pisze...

Wspaniałe ciasto :)

Tyna pisze...

Zawsze mnie intrygowały takie odwrócone ciasta;) pewnie teraz wypróbuję, pycha:)

jukejka pisze...

och,ależ smakowicie wygląda!!1

sandrula pisze...

nigdy jeszcze odwróconego ciacha nie robiłam! i patrząc na Twoje strasznie żałuje :Dconfum

Gosia pisze...

uwielbiam odwracane ciasta, wiec na pewno by mnie i to zachwycilo, tym bardziej ,ze jest karamelizowane.....mniam....
Pozdrawiam :)

karolka pisze...

Bardzo dziekuje Wam za komentarze.

Gdy chodzi o testowanie gazetowych przepisow to korci mnie bardzo jeszcze pare pozycji, ale musze niestety ograniczas slodkosci wiec narazie beda musialy poczekac czas jakis.

Odwrocone ciasta za to polecam. To juz moje 3 ciasto w tym stylu, niestety dwa poprzednie nie doczekaly sie publikacji, bo nie zdazylam zrobic zdjec i juz ich nie bylo.

Pozdrawiam Was goraco i zycze pieknego dnia.

aga pisze...

slicznie wyglada i ten karmel... pysznosci:-)

Anonimowy pisze...

dzisiaj to upiekę na jesienną handrę jest tak wietrznie i pochmurno dzisiaj że chyba zaraz coś z nieba lunie :(