expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Kawa. Czekolada. Kokos.

 
W weekend zasypał nas śnieg. Już dawno nie spadło tyle śniegu w jednej chwili. Oglądałam te cudne zimowe obrazki przez okno, szczęśliwa, że akurat nigdzie nie muszę wychodzić. Mimo to czułam, że zamarzam. Kubek z herbata rozgrzewał mi dłonie.A do herbaty było ciasto ze śnieżną posypką, pasujące do panującej aury.


 Brownie z kawa i kokosowa posypka

składniki:

  • 150 g białego cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków
  • 40 g ciemnego kakao
  • 250 g masła
  • 250 ml bardzo mocnej kawy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
do dekoracji
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g czekolady

wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto należy wystudzić. Wierzch ciasta smarujemy cienko roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

4 komentarze:

Bea pisze...

Nas niestety az tak nie zasypalo, ale i tak jest bardziej zimowo niz bylo na Swieta. Kawalek Twojego wypieku przyda sie na taki dzien do kawy :)

Pozdrawiam serdecznie!

Majana pisze...

Takie brownie bardzo do mnie przemawia. Pyszności!:)

Anonimowy pisze...

Mam pytanie odnośnie ilości jajek? W składnikach ich nie ma, a w wykonaniu się pojawiają Ja dałam 5 całych, razem ubitych... Ciasto wyszło super:) Proszę jednak o faktyczną ilość :) Dziękuję

karolka pisze...

Przepraszam za te jajka, to chyba roztargnienie. Juz uzupelnilam przepis.

pozdrawiam