W weekend zasypał nas śnieg. Już dawno nie spadło tyle śniegu w jednej chwili. Oglądałam te cudne zimowe obrazki przez okno, szczęśliwa, że akurat nigdzie nie muszę wychodzić. Mimo to czułam, że zamarzam. Kubek z herbata rozgrzewał mi dłonie.A do herbaty było ciasto ze śnieżną posypką, pasujące do panującej aury.
Brownie z kawa i kokosowa posypka
składniki:
- 150 g białego cukru
- 150 g brązowego cukru
- 125 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków
- 40 g ciemnego kakao
- 250 g masła
- 250 ml bardzo mocnej kawy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jajka
do dekoracji
- 40 g wiórków kokosowych
- 40 g czekolady
wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto należy wystudzić. Wierzch ciasta smarujemy cienko roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
4 komentarze:
Nas niestety az tak nie zasypalo, ale i tak jest bardziej zimowo niz bylo na Swieta. Kawalek Twojego wypieku przyda sie na taki dzien do kawy :)
Pozdrawiam serdecznie!
Takie brownie bardzo do mnie przemawia. Pyszności!:)
Mam pytanie odnośnie ilości jajek? W składnikach ich nie ma, a w wykonaniu się pojawiają Ja dałam 5 całych, razem ubitych... Ciasto wyszło super:) Proszę jednak o faktyczną ilość :) Dziękuję
Przepraszam za te jajka, to chyba roztargnienie. Juz uzupelnilam przepis.
pozdrawiam
Prześlij komentarz