Przepis na ten biszkopt przewija się na blogu już od dawna. Za każdym jednak razem odsyłam Was po przepis do poprzedniej publikacji tortu. Postanowiłam więc, że zrobię osoby wątek z przepisem tylko i wyłącznie na biszkopt.
Jak dla mnie ten konkretny przepis jest idealny. Prosty do wykonania i zawsze mam pewność, że się uda. Ostatnio nawet udaje się bardziej niż zwykle i wyrasta bardziej niż się tego spodziewam. Jeśli dla Was ciasto będzie za wysokie wystarczy następnym razem dać jedno jajko mniej.
Biszkopt
składniki
- 6 jaj
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,25 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao - opcjonalnie
wykonanie
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich rozmącone żółtka. Mieszamy energicznie. Na końcu dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Jeśli biszkopt ma być brązowy razem z mąką dodajemy kakao.
Dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ciasto na tortownice. Tortownice smarujemy masłem tylko po dnie, nie smarujemy boków.
Biszkopt pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wystudzamy, wyjmujemy z tortownicy i już całkiem zimny przecinamy na 3 warstwy.
Zanim przystąpimy do przecinania biszkoptu polecam odwrócić go do góry "nogami", tak by spód biszkoptu stanowił teraz naszą górę, która jest ładna i równa.
3 komentarze:
No piękny jest i taki równiutki:)
To ma być biszkopt z proszkiem do pieczenia
Tak biszkopt jest z proszkiem do pieczenia.
Prześlij komentarz