expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 26 lutego 2013

Biszkopt na tort


 Przepis na ten biszkopt przewija się na blogu już od dawna. Za każdym jednak razem odsyłam Was po przepis do poprzedniej publikacji tortu. Postanowiłam więc, że zrobię osoby wątek z przepisem tylko i wyłącznie na biszkopt.
Jak dla mnie ten konkretny przepis jest idealny. Prosty do wykonania i zawsze mam pewność, że się uda. Ostatnio nawet udaje się bardziej niż zwykle i wyrasta bardziej niż się tego spodziewam. Jeśli dla Was ciasto będzie za wysokie wystarczy następnym razem dać jedno jajko mniej.

Biszkopt

składniki
  • 6 jaj
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao - opcjonalnie

wykonanie
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich rozmącone żółtka. Mieszamy energicznie. Na końcu dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Jeśli biszkopt ma być brązowy razem z mąką dodajemy kakao.
Dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ciasto na tortownice. Tortownice smarujemy masłem tylko po dnie, nie smarujemy boków.
Biszkopt pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wystudzamy, wyjmujemy z tortownicy i już całkiem zimny przecinamy na 3 warstwy. 
Zanim przystąpimy do przecinania biszkoptu polecam odwrócić go do góry "nogami", tak by spód biszkoptu stanowił teraz naszą górę, która jest ładna i równa.

3 komentarze:

Katka pisze...

No piękny jest i taki równiutki:)

Anonimowy pisze...

To ma być biszkopt z proszkiem do pieczenia

karolka pisze...

Tak biszkopt jest z proszkiem do pieczenia.