W kalendarzu już prawie wiosna, a za oknem zima. Jak okiem sięgnąć wszędzie biało. Jeśli tak dalej pójdzie to z wielkanocną święconką pojedziemy na sankach.
Dobija mnie ta wieczna zima.
Do tego dziś marznę. W domu zimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda.
Byle do wiosny.
Babka jogurtowo-kokosowa
składniki
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 120 g wiórków kokosowych
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oliwy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao - opcjonalnie
Do dekoracji
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem foremkę do babki. W przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką.
Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Po wystudzeniu wyciągamy babkę z foremki. Dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej wraz z masłem. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
8 komentarzy:
Smacznie wygląda!
Wygląda doskonale. Pyszna i z kokosem:)
Pozdrowienia.
Zapisuję sobie przepis i niedługo wypróbuję. Pozdrawiam :-)
Ummm, wygląda mega apetycznie... muszę wymyślić pretekst byśmy znów się jakoś wprosić do Was... ;-)
Pozdrawiam
P. :-)
Edytko polecam babke z czystym sumieniem. Jest bardzo dobra i wilgotna.
P. zapraszam i bez szczegolnego pretekstu ;-)
pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia
Uwielbiam babki na jogurcie! Sa delikatne, puszyste i idealnie wilgotne, prawda? Z kokosem tym bardziej :)
Pozdrawiam Karolko!
Kocham babki dziękuje za inspiracje na święta
Bea masz racje, babki na jogurcie sa super, pyszne i wilgotne.
Evela ciesze sie bardzo :-)
pozdrawiam
Prześlij komentarz