expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 21 lipca 2013

Sernik z borówkami


Nową kuchnią cieszę się już jakiś czas i jestem z niej bardzo zadowolona. Do tej pory jednak nie przetestowałam w pełni nowego piekarnika. Przed remontem musiałam się wystrzegać przyrządzania pewnych ciast. Mój stary piekarnik nie dawał im rady i często nie dopiekał środka gdy góra dawno już była przypalona. Jednym z ciast zakazanych był sernik, na który w końcu musiałam się skusić. Ponieważ sezon na owoce w pełni to do mojego sernika postanowiłam wykorzystać borówki, których  nie brakuje.
Efekt jaki uzyskałam bardzo mnie zadowolił, piekarnik, spisał się wspaniale. Sami oceńcie :-) 


 

Sernik z borówkami

składniki
spód:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g mielonych migdałów

masa serowa:
  • 500 g serka śmietankowego
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 130 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g borówek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 20 g masła

wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy sól i miękkie masło. Opuszkami palców łączymy je ze sobą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy je by ostatecznie uzyskać jednolite ciasto.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejmy dno ciastem. Ciasto jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Umyte borówki wkładamy na patelnie z 20 g masła i cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. Całe masło i cukier mają się  rozpuścić.
Ser ubijamy mikserem z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i śmietaną. Na końcu dokładamy do masy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę serowa nakładamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 100°C.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim sernik na jeszcze 15 minut.
Ciasto podajemy schłodzone.

6 komentarzy:

Bea pisze...

Piekny sernik Karolino! Jak widac nowy piekarnik spisuje sie na medal! Moj niestety nie zawsze na 100% mnie zadowala, ale jak na razie jest w miare ok, wiec staram sie nie skarzyc ;)

Pozdrawiam i milej niedzieli zycze!

Majana pisze...

Karolciu, śliczny serniczek zrobiłaś. :)
U Ciebie z borówkami, u mnie z jagodami - cudownie na fioletowo:)
Pozdrowienia:)

Marcin Firmanty pisze...

Szanowni Państwo,
w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

Pozdrawiam

gin pisze...

Wygląda pierwszorzędnie :) Ja serniki uwielbiam, i chyba bym się zapłakała, jakbym nie mogła ich piec...

Anonimowy pisze...

czy migdały dodawane na spód można zastąpić czymś innym? niestety nie przepadam za nimi, a z chęcią wypróbowałabym przepis:(

karolka pisze...

Bea piekarnik nie rozczarowal mnie jak do tej pory i mam nadzieje, ze juz tak zostanie.

Majanko :-)
Widzialam Twoj piekny sernik z jagodami.

Anonimowy Gosciu migdaly oczywiscie mozna pominac. Nie trzeba ich nawet specjalnie niczym zastepowac. W moim przepisie maja dodac migdalowy smak.
Jesli koniecznie chcesz je czyms zastapic to moga to byc wiorki kokosowe lub mielone orzechy.

Pozdrawiam