Nową kuchnią cieszę się już jakiś czas i jestem z niej bardzo zadowolona. Do tej pory jednak nie przetestowałam w pełni nowego piekarnika. Przed remontem musiałam się wystrzegać przyrządzania pewnych ciast. Mój stary piekarnik nie dawał im rady i często nie dopiekał środka gdy góra dawno już była przypalona. Jednym z ciast zakazanych był sernik, na który w końcu musiałam się skusić. Ponieważ sezon na owoce w pełni to do mojego sernika postanowiłam wykorzystać borówki, których nie brakuje.
Efekt jaki uzyskałam bardzo mnie zadowolił, piekarnik, spisał się wspaniale. Sami oceńcie :-)
Sernik z borówkami
składniki
spód:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 80 g cukru pudru
- 30 g mielonych migdałów
masa serowa:
- 500 g serka śmietankowego
- 2 jajka + 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 130 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 500 g borówek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 20 g masła
wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy sól i miękkie masło. Opuszkami palców łączymy je ze sobą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy je by ostatecznie uzyskać jednolite ciasto.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejmy dno ciastem. Ciasto jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Umyte borówki wkładamy na patelnie z 20 g masła i cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. Całe masło i cukier mają się rozpuścić.
Ser ubijamy mikserem z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i śmietaną. Na końcu dokładamy do masy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę serowa nakładamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 100°C.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim sernik na jeszcze 15 minut.
Ciasto podajemy schłodzone.
5 komentarzy:
Piekny sernik Karolino! Jak widac nowy piekarnik spisuje sie na medal! Moj niestety nie zawsze na 100% mnie zadowala, ale jak na razie jest w miare ok, wiec staram sie nie skarzyc ;)
Pozdrawiam i milej niedzieli zycze!
Karolciu, śliczny serniczek zrobiłaś. :)
U Ciebie z borówkami, u mnie z jagodami - cudownie na fioletowo:)
Pozdrowienia:)
Wygląda pierwszorzędnie :) Ja serniki uwielbiam, i chyba bym się zapłakała, jakbym nie mogła ich piec...
czy migdały dodawane na spód można zastąpić czymś innym? niestety nie przepadam za nimi, a z chęcią wypróbowałabym przepis:(
Bea piekarnik nie rozczarowal mnie jak do tej pory i mam nadzieje, ze juz tak zostanie.
Majanko :-)
Widzialam Twoj piekny sernik z jagodami.
Anonimowy Gosciu migdaly oczywiscie mozna pominac. Nie trzeba ich nawet specjalnie niczym zastepowac. W moim przepisie maja dodac migdalowy smak.
Jesli koniecznie chcesz je czyms zastapic to moga to byc wiorki kokosowe lub mielone orzechy.
Pozdrawiam
Prześlij komentarz