expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 29 maja 2014

Zielona zupa


Zielony to strasznie modny kolor, a szczególnie w mojej kuchni. Ostatnio większość serwowanych przeze mnie dań jest właśnie zielona, a odcienie tej zieleni są od pasteli aż po intensywne i nasycone.
Nie ma w tym nic dziwnego skoro zieleń otacza nas ze wszystkich stron. Niektórzy boją się jej na talerzu mówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone.



Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką

składniki:
  • 700 g zielonego groszku
  • 2 małe pory
  • 50 g boczku wędzonego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • bulion warzywny
  • sól i pieprz
  • szczypta ostrej papryki - opcjonalnie
  • 4 rzodkiewki
  • 4 łyżki serka mascarpone

wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki.
Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki
Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone i po jednej rzodkiewce pokrojonej w słupki.

3 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Kocham takie zupy:)

Majana pisze...

Świetna, zielona, wiosenna i smaczna zupa. Czego chcieć więcej?:)

karolka pisze...

zupka była wyśmienita, polecam

miłego dnia