expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 27 sierpnia 2015

Pochwała prostoty - sałatka z pomidorów

 

Tym razem będzie bardzo banalnie, bo zapewne wielu z Was już nie raz przygotowało swoją własną sałatkę z pomidorów. Ja taką sałatkę robię już od dawna, jednak nigdy nie poświeciłam jej choćby małej notki na blogu. Nadrabiam więc zaległości.
Sałatka ma zaledwie kilka składników, jednak w smaku wcale nie jest nijaka. Czosnkowa grzanka i bazylia nadają jej charakteru. Ja lubię taka prosta sałatkę zjeść ot tak po prostu, ale świetnie nadaje się też jako dodatek do dań z grilla. Korzystajmy więc z ciągle pięknego lata i różnorodności pomidorów. Do jej przygotowanie możemy użyć jednego gatunku pomidorów, ale myślę, że jeszcze fajniejsza jest gdy wykorzystamy rożne ich odmiany.



Sałatka z pomidorów z grzanką czosnkową
składniki
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 pomidory żółte
  • 2 pomidory san marzano
  • 1 mała czerwona cebula
  • mini mozzarella - około 10 kulek
  • bagietka czosnkowa (użyłam gotowej) 
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 
  • sól, pieprz

wykonanie:
Grzankę przygotowujemy w piekarniku. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i kroimy na większe kawałki.
Pomidory kroimy na większą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy przekrojone na pół kulki mozzarelli, posiekaną cebulkę oraz porwane listki bazylii.
Przygotowujemy dresing z oliwy i octu winnego. doprawiamy sola i pieprzem. dodajemy do pomidorów. Na końcu dokładamy grzanki. Delikatnie mieszamy. 

Uwaga: Im dłużej sałatka stoi tym więcej wody puszczają pomidory, a grzanki robią się bardziej rozmiękłe.

2 komentarze:

Majana pisze...

Zjadłabym taką sałatkę. Lekka, pyszna.
Pozdrawiam :)

karolka pisze...

Gorąco polecam, szczególnie na upalne dni.
pozdrawiam