expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 6 września 2015

Na przekąskę - tarteletki z papryką


Tak sobie myślę, że w niedzielę powinnam  zapodać przepis na pyszne ciasto do kawy czy herbaty. No cóż, dziś mamy dzień bez ciasta, za to ze świeżymi owocami. Rodzina trochę kręci nosem, ale cóż począć.  Dla Was natomiast mam przepis na kolorowe przekąski. 
Ostatnio nieczęsto używam ciasta francuskiego, ale nie przekreśliłam go tak do końca.  W swojej kuchni jednak mocno ograniczyłam mączne produkty, stąd też i tradycyjne ciasta piekę rzadziej. Nie dajmy się jednak zwariować i czasem pozwólmy sobie na coś czego na co dzień unikamy. Dla równowagi dobrałam zdrowe i kolorowe dodatki i tak wyszły smaczne tarteletki.



Tarteletki z ciasta francuskiego z papryką
składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki ajvaru
  • 3 łyżki serka kremowego typu Almette
  • sól, pieprz
  • chilli w proszku
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

wykonanie
Z ciasta francuskiego wycinamy za pomocą radełka okrągłe tarty. Jeśli nie macie radełka albo nie zależy Wam na ozdobnym wzorku możecie wyciąć tradycyjne koła.
Serek śmietankowy mieszamy z ajvarem oraz papryką chilli. Smarujemy nimi środek tart z ciasta francuskiego, pozostawiając od brzegu margines około 1 cm.
Papryki i cebulę kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą. Dokładnie mieszamy, a następnie układamy na tartach. Nie żałujcie papryki gdyż w trakcie pieczenia ona mocno się skurczy. Gotowe tarty posypujemy świeżym tymiankiem.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C

Przepis zamieszczam w ramach akcji "warzywa psiankowate 2015", zorganizowanej przez Anię z bloga Mops w kuchni.

3 komentarze: