expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 24 marca 2016

Babka gryczana z cytrynową nutą


Ponieważ jak już wiecie słodkie wypieki nie goszczą u nas zbyt często, to chyba dlatego każdy taki przypadek gdy coś piekę jest na wagę złota. Przed tygodniem poczyniłam w ramach testów babkę z mąki gryczanej. Byłam pewna, że moje dzieci nawet na nią nie spojrzą. Tymczasem babka okazała się hitem i dziewczyny chętnie się nią zajadały. Sama w sobie nie była mocno słodka, ale za to miała cudowną, chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Do tego ten cytrynowy lukier. To był strzał w 10! 
Nie dziwię się więc, że dostałam polecenie przygotowania takiej samej babki na święta, bo choć jest mało urodziwa zdobyła serca wszystkich domowników.



Babka gryczana z cytrynową nutą
składniki:
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła 
  • 100 g brązowego cukru
  • 120 ml mleka
  • 120 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 2 cytryn
  • cukier puder
  • sok z cytryny 

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem do chwili aż podwoi swoją objętość. Dodajemy jajka oraz skórkę z cytryny, chwilę ucieramy. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto ucieramy do chwili aż uzyska gładką konsystencję. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Gdy babka wystygnie możemy ją polukrować. Ja przygotowałam lukier cytrynowy. aby taki przygotować należy wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem.



1 komentarz: