Dla osob odwiedzajacyhc mojego bloga nie jest tajemnica, ze jesli juz jadamy mieso to jest to przewaznie mieso kurze. By nam ta kura nie obrzydla staram sie szukac ciagle nowych przepisow, czesto sama cos wymyslam, kombinuje, ulepszam.
Czasem sa ta potrawy bardzo proste, takie ktore nie wymagaja ani wielu skladnikow, ani tez czasu na przygotowanie. Dzis tez bedzie kurczakowo, a do tego bardzo prosto i mam nadzieje hawajsko. Wszystko to z okazji "Hawajskiego weekendu" zaproponowanego przez Monsai.
W prawdzie o kuchni hawajskiej mam znikome pojecie, przewaznie kojarzy mi sie z ananasem. Nie wiem nawet na ile jest to prawdziwe skojarzenie, wszystko za sprawa oferowanej w pizzeriach pizzy hawajskiej, ktorej podstawowym skladnikiem zawsze jest szynka i ananasy. Tak wiec idac tym tropem przygotowalam szaszlyki na hawajska nute, proste i smaczne. Bardzo soczyste miesko z dodatkiem slodkawego ananasa i stopionego sera, ktory doskonale komponuje sie z cala potrawa.
skladniki:
wykonanie:
Mieso umyc, osuszyc i pokroic w spora kostke. Przyprawic sola, pieprzem, papryka w proszku oraz curry. Czosnek obrac, posiekac i wymieszac z oliwa. Marynata zalac mieso i odstawic na okolo pol godziny.
Ananasa kroimy na kawalki i nabijamy na szpatulki do szaszlykow na przemian z miesem.
Maslo rozgrzac na patelni, obsmazyc na nim szaszlyki, a nastepnie przelozyc na blaszke, posypac startym serem i zapiekac w piekarnku nagrzanym do 200°C przez okolo 10 minut.
Szaszlyki nadaja sie tez do przygotowania na grillu.
Smacznego!
Czasem sa ta potrawy bardzo proste, takie ktore nie wymagaja ani wielu skladnikow, ani tez czasu na przygotowanie. Dzis tez bedzie kurczakowo, a do tego bardzo prosto i mam nadzieje hawajsko. Wszystko to z okazji "Hawajskiego weekendu" zaproponowanego przez Monsai.
W prawdzie o kuchni hawajskiej mam znikome pojecie, przewaznie kojarzy mi sie z ananasem. Nie wiem nawet na ile jest to prawdziwe skojarzenie, wszystko za sprawa oferowanej w pizzeriach pizzy hawajskiej, ktorej podstawowym skladnikiem zawsze jest szynka i ananasy. Tak wiec idac tym tropem przygotowalam szaszlyki na hawajska nute, proste i smaczne. Bardzo soczyste miesko z dodatkiem slodkawego ananasa i stopionego sera, ktory doskonale komponuje sie z cala potrawa.
skladniki:
- 300g piersi z kurczaka
- 2 lyzki ostrej papryki w proszku
- 1 lyzka curry
- 1 zabek czosnku
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 4 plastry ananasa z puszki
- okolo 80g sera gouda
- sol, pieprz
- maslo do smazenia
wykonanie:
Mieso umyc, osuszyc i pokroic w spora kostke. Przyprawic sola, pieprzem, papryka w proszku oraz curry. Czosnek obrac, posiekac i wymieszac z oliwa. Marynata zalac mieso i odstawic na okolo pol godziny.
Ananasa kroimy na kawalki i nabijamy na szpatulki do szaszlykow na przemian z miesem.
Maslo rozgrzac na patelni, obsmazyc na nim szaszlyki, a nastepnie przelozyc na blaszke, posypac startym serem i zapiekac w piekarnku nagrzanym do 200°C przez okolo 10 minut.
Szaszlyki nadaja sie tez do przygotowania na grillu.
Smacznego!
10 komentarzy:
Dobrze, oj dobrze karmisz w swoim hawajskim barze;-) Aloha!!
Grumko mowisz, ze dobrze karmie? Hawaje sa mi tak odlegle, ze tym bardziej sie ciesze i przy okazji zapraszam :)
Swietne są! Bardzo, bardzo apetycznie wyglądają Karolko !:)
kurczak i ananas
i mi zawsze kojarzył się z takimi hawajskimi smakami :-)
Majana dzieki :)
Asiejka to czyli z moim hawajskim pojmowaniem kuchni nie jest tak zle :)
wyglądają wspaniale... no i tez rozpuszczony ser. :) pyszności
Całkiem dobra musi być ta kura!:D
mniamuśnie się zapowiada!!! :)
Ciesze się, że wzięłaś udział w mojej zabawie :)
P.S
P.S
Przypominam o przesyłaniu zgłoszeń na maila, ułatwi to podsumowanie wszystkich uczestników Hawajskiego Weekendu na koniec zabawy, pozdrawiam :)
O! Taki szaszłyczek to i ja chętnie! :)
Ciesze sie, ze moje szaszlyki zasluzyly na tak mile slowa. Dziekuje :)
Monsai pamietam oczywiscie o przeslaniu przepisow mailem.
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz