Czasem nachodzi mnie na slodkie zachcianki, ale nie takie ze sklepu, to byloby zbyt proste.
Czasem tez okazuje sie, ze zaraz przyjda niespodziewani goscie, a w domu nie ma nic do przyslowiowej kawy. Coz poczac?
Jesli jest energia i ochota do dzialania nie ma nic prostszego niz upiec cos na szybko. Warto wtedy miec w zanadrzu kilka sprawdzonych i szybkich przepisow.
Dzis mialam wlasnie taka sytuacje, goscie!
Na szczescie byla odpowiednia enargia i potrzebne do przygotowania ciasta skladniki, ale przepis zupelnie nieprzetestowany. Moi goscie stali sie wiec "krolikami doswiadczalnymi", ale cos mi mowi, ze nie mieli mi tego za zle ;-)
Przepis na to szybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme.
Ciasto czekoladowo-migdalowe
skladniki:
Czasem tez okazuje sie, ze zaraz przyjda niespodziewani goscie, a w domu nie ma nic do przyslowiowej kawy. Coz poczac?
Jesli jest energia i ochota do dzialania nie ma nic prostszego niz upiec cos na szybko. Warto wtedy miec w zanadrzu kilka sprawdzonych i szybkich przepisow.
Dzis mialam wlasnie taka sytuacje, goscie!
Na szczescie byla odpowiednia enargia i potrzebne do przygotowania ciasta skladniki, ale przepis zupelnie nieprzetestowany. Moi goscie stali sie wiec "krolikami doswiadczalnymi", ale cos mi mowi, ze nie mieli mi tego za zle ;-)
Przepis na to szybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme.
Ciasto czekoladowo-migdalowe
skladniki:
- 400g gorzkiej czekolady 70% kakao
- 200g masla
- 4 jajka
- 120g cukru
- 100g maki
- 80g mielonych migdalow
- kakao do posypania
wykonanie:
Maslo nalezy stopic.
Czekolade lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej.
Do miski wkladamy przesiana make, cukier, migdaly, stopione maslo, przestudzona czekolade i jajka. Wszystko ubijamy mikserem przez okolo 3 minuty.
Ciasto przekladamy do foremki (20cmx20cm) wysmarowanej maslem i posypanej maka. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniuku do 180°C przez 15 minut.
Ciasto podajemy gdy jest jeszcze lekko cieple, a przed podaniem posypujemy je ciemnym kakao.
Ja podalem je z sosem malinowym
Smacznego!
Maslo nalezy stopic.
Czekolade lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej.
Do miski wkladamy przesiana make, cukier, migdaly, stopione maslo, przestudzona czekolade i jajka. Wszystko ubijamy mikserem przez okolo 3 minuty.
Ciasto przekladamy do foremki (20cmx20cm) wysmarowanej maslem i posypanej maka. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniuku do 180°C przez 15 minut.
Ciasto podajemy gdy jest jeszcze lekko cieple, a przed podaniem posypujemy je ciemnym kakao.
Ja podalem je z sosem malinowym
Smacznego!
11 komentarzy:
Wspaniałe ciasto Karolko!Bardzo pyszne,mniam:)
Karolka ,ale cudo , szok z tym sosem to wygląda obłędnie pysznie
Gdyby ktoś mi serwował takie smakołyki, chętnie byłabym jego królikiem doświadczalnym ;) Wygląda cudownie!
przepisy autorstwa Herme wydają mi się zawsze pyszne..:-)
pyszne polaczenie czekolady i malin:)
Mówisz, że do tego malinki? Idealnie! :)
to ciasto u mnie nazywane jest ciachem górniczym i faktycznie szybkie i smaczne. Jednak ja osobiście nie lubię iść na łatwiznę, nigdy jeszcze nie dawałam gotowej,rozkruszonej i stopionej czekolady. Wychodzę z założenia, że jak robię sama to od początku do końca
Wilczyco-Ago zaintrygowalas mnie ta czekolada, co to znaczy ze robisz ja od poczatku do konca sama. Prosze powiedz jak uzyskujesz gorzka czekolade o zawartosci 70% prawdziwego, gorzkiego kakao?
Aniu ja osobiscie uwielbiam ciasta czekoladowe z dodatkiem malin, Tobie tez polecam.
Asiejko zgadzam sie, ze przepisy P. Herme, nawet te najprostsze maja w sobie to cos czemu nie mozna sie oprzec.
Arven zapraszam do mnie, ostatnio czesto testuje na rodzinie roznosci czekoladowe.
Uzyskać domową czekoladę gorzką o dużej zawartości kakao to przecież nie jest trudne
Wilczyco i wlasnie dlatego prosze Cie bys zdradzila jak to robisz :-)
Wygląda przepysznie:-)
Prześlij komentarz