Znów sypnęło śniegiem. Jak okiem sięgnąć wszędzie biało i ciągle pada. W taką pogodę nie chce się wychodzić z domu.
Z kubkiem cieplej herbaty i słodką babeczką zasiadam w ulubionym fotelu i delektuje się wolnym popołudniem.
I Wam życzę miłego weekendu.
Babeczki z wiśniami i różowym kremem
składniki na 6 babeczek
- 3 jajka
- 120 g mielonych migdałów
- 60 g cukru
- 25 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiśniówki
- 12 wiśni bez pestek
do dekoracji
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka Grenadiny
- wiórki czekoladowe
- 6 wiśni
wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek.
Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem.
Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie.
Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem pudrem i Grenadiną. Na gore układamy przeciętą wiśnię i posypujemy wiórkami czekolady.
3 komentarze:
bajecznie udekorowane ;)
na pewno bajeczne w smaku no i prezentują się świetnie :)
dziekuje za mile slowa
pozdrawiam
Prześlij komentarz