expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 23 lutego 2013

Babeczki do herbaty


Znów sypnęło śniegiem. Jak okiem sięgnąć wszędzie biało i ciągle pada. W taką pogodę nie chce się wychodzić z domu.
Z kubkiem cieplej herbaty i słodką babeczką zasiadam w ulubionym fotelu i delektuje się wolnym popołudniem.
I Wam życzę miłego weekendu.




Babeczki z wiśniami i różowym kremem

składniki na 6 babeczek
  • 3 jajka
  • 120 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru
  • 25 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 12 wiśni bez pestek

do dekoracji
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka Grenadiny
  • wiórki czekoladowe
  • 6 wiśni

wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek.
Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem.
Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie.
Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem pudrem i Grenadiną. Na gore układamy przeciętą wiśnię i posypujemy wiórkami czekolady.



3 komentarze:

Szana pisze...

bajecznie udekorowane ;)

misiask pisze...

na pewno bajeczne w smaku no i prezentują się świetnie :)

karolka pisze...

dziekuje za mile slowa

pozdrawiam