expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 26 października 2009

Dynia w zupie




Na naszej ulubionej fermie trwa wlasnie swieto dyni, to zupelnie tak jak na naszych blogach gdzie ciagle trwa Festiwal dyni.
Viki w koncu doczekala sie wielkiej dyni, ktora usmiecha sie do nas juz z autostrady. Znika mam na chwile z oczu gdy zjezdzamy z glownej drogi by pokonujac kilka zakretow dotrzec na miejsce. Wszedzie pelno jest cudownych dyni, maja rozne ksztalty, sa duze i male, pomaranczowe i zielone. Prawdziwe dyniowe szalenstwo.
Nie mozemy wrecz nacieszyc oczu, a Viki pewnie kazda z nich zapakowalaby do kosza. Niestety nie mozemy ich wszystkich kupic, za to wybieramy dwie bardzo ladne i zgrabne. Juz teraz wiem, ze beda wspanialym skladnikiem zup, ktore postanowilam zrobic juz jakis czas temu. Zanosi sie na prawdziwe swieto dyniowej zupy w naszym domu.


Pierwsza propozycja to bardzo lekka, przyjemna w smaku zupa z dodatkiem jablka.




Zupa z dyni z jablkiem

skladniki:
900g dyni
1 jablko (smith, golden albo granny)
1 szalotka
1 marchewka
30g masla
bulion warzywny
smietana
galka mszkatalowa
sol, pieprz

wykonanie:
Dynie obieramy i kroimy w kostke.
Na patelni rozgrzewamy maslo i podsmazamy na nim przez 4 minuty posiekana szalotke i marchew pokrojona w talarki. Nastepnie dodajemy dynie i zalewamy wszystko bulionem tak by warzywa byly calkowicie pokryte plynem. Gotujemy na srednim ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie dynia powinna sie rozgotowac. Warzywa miksujemy, dolewamy odrobine smietany. Wszystko doprawiamy do smaku galka, sola i pieprzem.
Jablko obieramy i kroimy w kostke, a nastepnie podsmazamy na masle. Tak przygotowane jablko nakladamy na dno miseczek i zalewamy zupa. Podajemy od razu.
Smacznego!

zrodlo: Maxi cuisine pazdziernik/listopad 2009

Druga propozycja to zupa bardzo sycaca i rozgrzewajaca w sam raz na chlodne dni.

Zupa marokanska z dynia i soczewica

skladniki:
1 lyzka oliwy
1 cebula - drobno posiekana
1 roztarty zabek czosnku
2 lyzki mielonego kminu
1 lyzka przyprawy marokanskiej
6 szklanek bulionu warzywnego
1 kg dyni pokrojonej w kostke
1 duzy pokrojony ziemniak
1 szklanka czerwonej soczewicy
sol, czarny pieprz
szczypiorek do dekoracji

wykonanie:
Na srednim ogniu rozgrzac na patelni oliwe, podsmazyc cebule i czosnek. Dodac orzyprawe marokanska, zmielony kmin, dynie, soczewice, ziemniak i bulion. Wszystko doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 30 minut.
Gdy warzywa breda juz miekkie zmiksowac zupe na krem, doprawic sola i pieprzem.
Na talerzu udekorowac szczypiorkiem. Podawac z grzankami.

zrodlo: ksiazka "Inspiracje kulinarne"




Moje inne dyniowe zupy:

Zupa z dyni z parmezanem
Zupa z dyni na bazie ziemniakow

11 komentarzy:

Małgosia.dz pisze...

No i czyż dynia nie jest cudowna? :) Ileż wersji różnistych zup można wyczarować z jednego warzywa! :) Karolko, zupy świetne, obie wyglądają wspaniale, a ta druga szczególnie mi się podoba, bo bardzo lubię soczewicę. :)

karoLina pisze...

Piękny kolor ma ta dynia z pierwszego zdjęcia, jak... melon. A pewnie skuszę się na ugotowanie zupy nr 2, bo szukam nowych zastosowań dla mojej ulubionej czerwonej soczewicy .

Bea pisze...

Podpisuje sie pod Malgosia : dynia jest niesamowita, prawda? A Twoje zupy nader apetyczne :)

Nie dziwie sie Viki, wszak i ja najchetniej kupilabym kazda napotkana dynie ;)

Pozdrawiam serdecznie!

zjedz_mnie pisze...

Zupę z dyni przetestuję na 100%. wygląda bardzo apetycznie, a i składniki wróżą, że nie będzie to stracony czas przy jej przygotowaniu ;]

majana pisze...

Piękne te Twoje zupki Karolko! :)
Sliczne mają kolorki i w ogóle fantastyczne połączenia :)
Jednak dynia jest niesamowita:))
Pozdrawiam!

karolka pisze...

Bardzo sie ciesze, ze moje zupki sie Wam podobaja :)

Malgosiu to prawda, dynia jest niesamowita. Sama jestem w szoku ile z niej mozna pysznych rzeczy zrobic.
A polaczenie dyni z soczewica jest super. My tez bardzo lubimy czerwona soczewice, dlatego ta zupa nam bardzo smakowala.

Karolina widze, ze czerwona soczewica ma bardzo wielu zwolennikow. Zupke polecam z czystym sercem, jest pyszna.

Bea ja tez tak jak Viki zachwycam sie kazda dynia.
I zgadzam sie z Toba i Malgosia, dynia jest niesamowita.

Zjedz-mnie gotowanie takich zup to prawdziwa przyjemnosc :)

Majanko dziekuje bardzo za te mile slowa o moich zupkach :)

milego dnia Wam zycze

Tilianara pisze...

Ale zupki cudowne i smakowite na pewno też - ta z jabłuszkiem i mi się bardzo podoba - ostatni crumble z jabłkiem i dynią jadłam i mmm to dopiero było połączenie :))) A Twoje zupki zapisuję i uwarzę pewnie niedługo :)

majka pisze...

Prawdziwe dyniowo-zupowe szalenstwo u Ciebie :) Obydwie zupki zjadlabym chetnie juz teraz, w tej chwili :) Pysznosci!

buruuberii pisze...

no tak, to moje dwie to zaczynaja blednac przy Twoich czterech :) skusze sie na ta z parmezenem, jak tylko dostane nowa porcje dyni!

karolka pisze...

Tili narobilas mi smaka na to crumble z dynia i jablkiem, pewnie bylo pyszne.
A zupke polecam, jest bardzo delikatna, dzis znow ja gotowalam dla Viki :)

Majka rok temu Bea zarazila mnie ta miloscia do dyni wiec teraz kupuje i co chwila cos z niej robie. Zupki to wlasnie efekty tych zakupow dyniowych.

Buruuberii zawstydzasz mnie. Twoje zupki tez sa super i do tego ta z cytryna ladnie sie prezentuje.
Mam nadzieje, ze moja dyniowa z parmezanem Ci zasmakuje :)

Gosi@ pisze...

i ja tak ogladam i czytam te wszystki zupki dyniowe na blogach,jest ich bardzo duzo,a jednak kazda jest inna i kazda bardzo apetyczna,u Ciebie teraz kolejne wspaniale propozycje!!!!
Pozdrawiam :)