Po ostatnich słodkościach czas na coś wytrawnego.
Sezon cukiniowy w pełni. Niestety w tym roku w ogrodzie mojej Mamy jest ich znacznie mniej niż w ubiegłych latach. Tym samym i ja mam mniejsze pole do popisu i jakoś tak się stało, ze polowy swoich pomysłów jeszcze nie przetestowałam.
Udało mi się jednak zrobić coś co zasmakowało całej naszej trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników.
Kremowy placek z cukinia
składniki:
- 2 cukinie - około 400g
- 3 jajka
- 1 jogurt naturalny - 150g
- 100g tartego parmezanu
- 100ml śmietany
- 10g maki
- łyżeczka tymianku
- sol, pieprz
- olej do smażenia
wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na oleju przez około 10 minut.
Jajka łączymy z jogurtem, śmietaną, parmezanem i maka. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. Do masy dodajemy cukinie.
Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy.
Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C.
Danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
10 komentarzy:
Bardzo polubiłam ostatnio cukinie, takie lekkie placki lubię już od dawna... czyli danie idealne dla mnie :D
Tez mam teraz cukiniowa fazę :)
brzmi smacznie, jutro wypróbuje ;)
Bardzo lubię cukinię i tego typu dania, pewnie by mi posmakowało ;)
Oooo trzeba będzie spróbować :) wygląda znakomicie :)
Kochana, a czy konieczna jest weryfikacja obrazkowa? Nie zawsze jestem w stanie odczytać te literki i znaczki :(
Buzziaki :*
Cukinia juz od paru lat jest moim ulubionym warzywem na lato, dlatego czesto staram sie zrobic z nia cos nowego. Ciesze sie, ze i Wam podoba sie moja propozycja.
Asiu dziekuje za uwage o komentarzach. Zaraz wylacze opcje ze znaczkami i bedzie latwiej je dodawac :-)
Milego dnia.
Pomysł świetny,chcę go wypróbować ale mam pytanie,czy mąki ma być 10 g,czy 100 g. Pozdrawiam.
Tej mąki ma być 10g, to nie jest błąd.
Życzę smacznego.
Wielkie dzięki za szybką informację, melduję że zrobione, zjedzone i bardzo smakowało.POZDRAWIAM.
Bardzo się cieszę, że smakowało. Polecam też inne przepisy z mojej strony.
Pozdrawiam
Prześlij komentarz