expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 24 lutego 2013

Czekoladowy tort z wiśniami

 

 Tegoroczny "Czekoladowy weekend" zbiegł się w czasie z imieninami mojej Mamy. Z tej właśnie okazji tort, który przygotowałam dla Mamy był mocno czekoladowy. Mimo postanowienia, że ograniczę słodycze jakoś nie mogłam mu się oprzeć. Może to po prostu wina czekolady, którą kocham, a może najzwyczajniej w świecie ja nie potrafię żyć bez słodyczy ;-)
Z czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom.



Czekoladowy tort z wiśniami

biszkopt tradycyjnie z tego przepisu

składniki na masę
  • mały słoik wiśni
  • 500 g mascarpone
  • 2 śmietany kremówki po 250 ml każda
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  • 30 g masła

do dekoracji
  • wiśnie (16 sztuk)
  • wiórki czekoladowe

wykonanie:
Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki.
Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy.
W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady.
Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek kremówki do masy czekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund i dodajemy do przestudzonej czekolady.
100 g pozostałej czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę (5 łyżek) Mieszamy. Masę czekoladową łączymy z wiśniami i wylewamy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą masą dekorujemy górę i boki tortu..
Wykańczamy dekoracje posypując boki wiórkami czekolady, a na górze robimy dekoracje za pomocą szprycy wyciskając wzory z kremu, układamy wiśnie, a środek posypujemy wiórkami czekolady.
Tort przechowujemy w lodówce.






32 komentarze:

Majana pisze...

Przepiękny, cudowny tort z wiśniami. Och, ubóstwiam!
Pozdrowienia i wszystkiego najlepszego dla Mamy.

Olka pisze...

Piękny tort, a jak czekoladowy to jeszcze w dodatku pyszny :)

Dorota pisze...

mistrzostwo

karolka pisze...

Majanko w imieniu Mamy slicznie dziekuje.

Ciesze sie z pochwal dla tortu :-)

pozdrawiam

atina pisze...

Wygląda obłędnie! Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem, choć powinnam ograniczać słodkie, ale temu tortowi bym nie przepuściła:) Pyszności :)
Bardzo się cieszę, ze przyłączyłaś się do zabawy :) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Jestem po pierwszym kawałku i tort jest obłędny! Dziękuje za świetny przepis:)Wesołych świat;)

Anonimowy pisze...

Pierwsza warstwa tortu (masa czekoladowa) jest płynna prawda? Czy nie zacznie się ona wylewać kiedy będę chciała posmarować boki tortu kremem?

Anonimowy pisze...

Czy tort można jeszcze dodatkowo przełożyć dżemem wiśniowym a biszkopt nasączyć kakaem?

karolka pisze...

Ta plynna czekolada nie jest az tak lejaca by wyplynala przy dekorowaniu bokow tortu. Ona zostaje w srodku, jest przygnieciona biszkoptem i o ilie nie bedzie sie mocno tego biszkoptu dociskac to czekolada nie wyplynie.

Tort mozna oczywiscie wzbogacic o warstwe dzemu, mozna tez namoczyc biszkop np alkoholem. Jesli ma byc to kakao to musi byc go malo by ciasto nie rozmieklo.
Mysle, ze wszystkie dodatki do biszkoptu zaleza od naszej fantazji i pomyslowosci.

pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Rozumiem, że jak będę chciała dekorować tort to mogę zdjąć obręcz tortownicy?

karolka pisze...

Dokladnie tak. Ja zawsze robie tak samo. Sciagam obrecz i dekoruje boki tortu i gore. Nigdy mi nic nie wyplywalo bokiem.
Powodzenia :-)

Anonimowy pisze...

Wczoraj zrobiłam z okazji urodzin i dnia ojca. Cukru dałam bardzo mało, więc w smaku dominowało kakao z gorzkiej czekolady, ale był bardzo dobry :) Wszystkim smakował, również dlatego, że masa jest 'lekka' i delikatna:)Super przepis, chętnie skorzystam również z innych :) Pozdrawiam!

karolka pisze...

Zawsze bardzo się cieszę gdy ktoś przyrządza coś z mojego przepisu i jest zadowolony z efektu końcowego.
Oczywiście polecam też inne torty i nie tylko.
Pozdrawiam :-)

Anonimowy pisze...

Co rozumieć przez słoik wiśni?-kompot, dżem?

karolka pisze...

Chodzi o wiśnie w kompocie.

Anonimowy pisze...

Super wygląda:)!! Planuję zrobić, ale mam jedno pytanie:"Masę czekoladową łączymy z wiśniami" tzn. że masę czekoladową łaczymy z małym kompotem z wiśni czy tylko z wiśniami z tego kompotu?

karolka pisze...

Masę czekoladową łączymy z samymi wiśniami. Wiśnie odsączamy, kompot jest nam nie potrzebnym zużywamy same wiśnie.

pozdrawiam i życzę udanych wypieków

Anonimowy pisze...

Jak ubijamy smietany kremowki to od razu te dwie po 250ml i czy do dekoracji góry i bokow to jest śmietana z czekolada a nie z serkiem?

karolka pisze...

Za jednym razem ubijamy obie śmietany, oszczędzamy sobie pracy. Jak już ubijemy śmietanę to zanim dołożymy do niej serek odkładamy 5 łyżek, które dodamy do drugiej porcji rozpuszczonej czekolady - będzie do masy czekoladowej. Całą śmietanę łączymy z mascarpone, a potem z pierwszą porcją czekolady. Tą śmietana posłuży do przełożenia tortu i do dekoracji boków i góry. Trzeba sobie ją podzielić żeby starczyła.

Mam nadzieję, że te moje wyjaśnienia są zrozumiałe.
Pozdrawiam

Mariola pisze...

Mam pytanie, czy mogę posypać tort po wierzchu startymi migdałami? Nie zepsuje to smaku? :)

karolka pisze...

Tort jest mocno czekoladowy z wiśniami i myślę, że migdały doskonale tu pasują, tym bardziej, że nie ma więcej smaków.

pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Dziękuję bardzo. Upiekłam sobie tort na urodziny. Przepyszny :)

Unknown pisze...

Przepis brzmi zachecajaco, jutro zabieram sie za niego. Mam nadzieje ze moge liczyc na wyjasnienia jesli takowe sie pojawia 😁

karolka pisze...

Oczywiście w razie potrzeby służę radą i pomocą. Jutro jednak cały dzień jestem poza zasięgiem internetu.

Powodzenia, tort jest łatwy i pyszny.
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Czy konieczne jest zrobienie dwóch mas? Czy wystarczyłaby masa na bazie kremówki i mascarpone z czekoladą? Chodzi mi o to co jest takiego szczególnego w tej masie z czekolady z odrobiną kremówki (5 łyżek) co by przemawiało za tym, żeby ją wykonać? Tort będzie mniej wyrazisty lub bardziej mdły w razie jej braku?
Pozdrawiam, Dominika

karolka pisze...

Oczywiście można zrobić tylko jeden rodzaj masy. Ja zrobiłam dwie, bo chciałam żeby tort był urozmaicony. Każda masa inaczej smakowała, ta z czekoladą zawierała wiśnie, to połączenie jest bardzo dobre - klasyczne. Jeśli zrezygnuje Pani z tej masy czekoladowej to proponuję chociaż dodać wiśnie do tej masy z mascarpone. One wprowadzają taki element odświeżający.
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Zrobiłam ten tort na roczek Synka. Jest przepyszny! Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Goście byli zachwyceni i nikt nie chciał uwierzyć, że to nie kupny tort:)

karolka pisze...

Fantastyczna wiadomość. Bardzo się cieszę, że tort się udał i smakował. Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Przepyszny wyszedl!!!

karolka pisze...

Ostatnio to jeden z popularniejszych przepisów. Bardzo się cieszę, że wyszedł.
Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

karolka pisze...

Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.